Logo


xx
REISVERHALEN



Indonesië

xx
Indonesië: een archipel vol toeristenattracties



Het tropische Indonesië met haar uitgestrekte eilandenrijk biedt een gevarieerd assortiment aan vakantiegenot: natuur, cultuur, avontuur en ontspanning. De archipel telt 17.000 eilanden, maar aan een, twee eilanden heb je als reiziger al meer dan genoeg. Ieder eiland is anders en telkens weer indrukwekkend. Om de keuze wat te vereenvoudigen hebben we de eilanden voor u op een rijtje gezet en de parels van de archipel eruit gelicht.



Sumatra: avontuurlijke natuur

Het eiland Sumatra heeft bossen vol exotische flora en fauna, adembenemende bergen, wilde rivieren en prachtige meren. Vroeger was het reizen door Sumatra flink afzien. Nu zijn veel plaatsen per vliegtuig te bereiken. Dat scheelt behoorlijk in de reistijd. Maar het blijft een groot avontuur.

Orang-oetans in Bukit Lawang, Leuser Park
Een dagtrip of trekking in een van de laatste maagdelijke regenwouden van Indonesië met een bezoek aan hun meest beroemde bewoners: de orang-oetans. Bukit Lawang, 100 km ten noordoosten van Medan, biedt toegang tot het rehabilitatiecentrum voor orang-oetangs in het Leuser Park waar men alleen met een gids mag komen. Driedaagse trektochten door bos en via traditionele dorpen naar het 1300 meter hoge Brastagi met schitterende panorama’s en uitzicht op nabijgelegen vulkanen.

Toba meer en Samosir eiland
Het spectaculaire Toba meer is feitelijk de krater van een vulkaan die zo’n 100.000 jaar geleden uit elkaar is geklapt. Door de immense overstromingen die volgden ontstond het grootste meer in Zuidoost Azie. In het midden van het meer pronkt het eiland Samosir, goed voor een relaxed en koel verblijf in een traditioneel Batak huis.

Green Canyon, Bukittinggi
Vruchtbare vallei afgeschermd door een muur van graniet, idyllische plekje bij een charmant stadje. Het is het hart van de matrilineaire Minangkabau cultuur, herkenbaar aan de prachtig bewerkte, houten huizen met hun puntdaken. De nijvere dorpen van zilversmeden (Kota Gadang), wevers en houtbewerkers (Pandai Sikat) hebben helaas een tik meegekregen bij de recente aardbeving, die ook gezorgd heeft dat Bukittinggi er een nieuwe ravijn bij heeft.


Nias eiland
Een exotisch eiland met prachtige stranden en stevige surfgolven en wat hogerop traditionele stenen dorpen uit de oude megalithische cultuur, zoals Bawomataluwa. Daar vind je ook Nias befaamde menhir steenspringers. Nias is per veerboot vanuit Padang en Sibolga bereikbaar of per vliegtuig vanuit Padang en Medan.

Siberut, Mentawai eilanden
Siberut is een bosrijk eiland waar mensen de natuur aanbidden en beschermen, en er tegelijkertijd van leven. Ze wonen in dorpen met lange familiehuizen op palen, waar getatoeëerde medicijnmannen waken over de harmonische relatie tussen mens en natuur. Een deel van het eiland is natuurpark. Genieten van de zee en de stranden. Je kunt er surfen.  Bereikbaar per veerboot vanuit Padang.





Java: cultuur erfgoed

Het eiland Java is van oudsher het bestuurlijke en economische centrum van de archipel. Hier woont meer dan de helft van de inwoners van Indonesië en dat is te merken aan de infrastructuur en de intensieve landbouw. Vanuit de trein zie je dat er op elke helling en in elke vallei rijst en groenten worden verbouwen. Een pittoresk gezicht. In de steden valt ook genoeg te zien. Iedereen heeft zijn sporen achtergelaten: hindoeistische en boeddhistische culturen, de oude koningshuizen en sultanaten, het koloniale bestuur en de onafhankelijkheidsstrijders.

Koloniaal Jakarta en Bogor (Batavia en Buitenzorg)
In de miljoenenstad Jakarta is bijna alles recent gebouwd. Toch proef je in de oude stad, in kota nog de koloniale sfeer: in de haven van Sunda Kelapa met haar grote houten zeilboten, bij de statige, maar helaas stinkende vaart vol prachtige gevelpanden en in de achterafstraatjes met Chinese tempels en bedrijvigheid. Neem de oude postweg naar Buitenzorg, het huidige Bogor en geniet van de Botanische tuin, het  paleis en de omliggende ‘Hollandse’ wijken met een groen lanen.

Bandung, het Parijs van Java
Wie Jakarta een te groot is kan in Bandung aan zijn trekken komen. Vooral als het om architectuur gaat, van degelijk koloniaal, art deco tot de avant garde Stijl. Het hoger gelegen  Lembang is van oudsher een favoriet ontspanningsoord, te midden van glooiende heuvels, vlak bij de Tangkubanprahu vulkaan en de ontspannende warmwaterbronnen van Ciater. Ten zuiden van Bandung liggen de theetuinen van Malabar waar je net als de Heren van de Thee kunt vertoeven.

Yogyakarta en de vermaarde Borobudur en Prambanan tempels
Midden Java is het historisch-religieuze centrum van zowel hindoeïsme en boeddhisme, gevoed door de rijkdom van de oude koninkrijken, die later verbrokkeld raakten. Het sultanaat van Yogya is een van de ‘nakomertjes’. Het ontstond in de tweede helft van de 18e eeuw en heeft zelf ook aardig geschiedenis gemaakt, zoals te zien is in het sultan paleis, de kraton. Veertig kilometer verderop ligt een van de wereldwonderen, de imposante Boeddhistische tempel Borobudur, die eeuwenlang onder de jungle en lagen vulkaanas lag verborgen.. Het elegante Prambanan tempelcomplex vertegenwoordigt het hindoeïstische erfgoed. Voor de mystici is er nog de heilige vuurberg, de vulkaan Merapi, en de koningin van de Zuidzee die elk jaar een offerande van de sultan van Yogya krijgen ter bescherming van zijn onderdanen.

Bromo vulkaan en het Tengger massief
De bevolking uit het bergland van Tengger zijn de laatste hindoeïsten van Oost Java. Jaarlijks gaan ze in processie naar de vulkaan Bromo om staande op de kraterrand bloemen, groenten en rijst te offeren om zo de goden tot vriend te houden. De Bromo, een vulkaan omgeven door een nog veel grotere vulkaankrater , is een van de meest indrukwekkende van de ruim tweehonderd actieve vuurbergen in Indonesië. Het unheimisch maanlandschap, is gelegen in een prachtig natuurgebied vol hoge bergen met mystieke aantrekkingskracht, nog versterkt door het uitzicht op de Gunung Agung in Bali.






Bali: Pure ontspanning

Bali is wereldwijd bekend als een exotisch paradijs. Elk jaar weer prijkt Bali in de top vijf van favoriete vakantiebestemmingen. Het is een mix van hindoeïsme met talrijke tempels, geurende bloemenoffers en de verfijnde Balinese cultuur, van prachtige stranden en schitterende rijstvelden, waar alles dichtbij is en alles kan, van elitair kunstzinnig tot oerendhard disco. Nergens reist  het zo makkelijk in Indonesië als op Bali, dat helemaal is ingesteld op toeristen, super gastvrij is en ook niet al te groot.

Strandvertier in Sanur, Kuta en Nusa Dua
Sanur is een oude badplaats, voor een wat rustigere strandvakantie dan Kuta, waar uitgaande jongeren het straatbeeld domineren. Voor de levensgenieters die volop van hun pensioen profiteren en drukke tweeverdieners die even moeten bijkomen zijn er tal van charmante hotels met weelderig groene tuinen. De grote vijfsterren hotels inclusief golfbanen liggen keurig op rij langs het strand van Nusa Dua.

De rijstvelden van Ubud
Een pittoresk plaatsje midden tussen de rijstvelden, waar men al wandelend volop kan genieten van de prachtige vergezichten. Kunstenaars en kunstliefhebbers uit binnen- en buitenland vertoeven er graag ter inspiratie, om er te werken of zich te laten verwennen in de een of andere spa. Ubud biedt een overdaad aan galerieën, musea, Balinese dans en schilderkunst, maar ook aan souvenirs dankzij de lokale nijverheidsindustrie.

Gunung Agung, de grote berg en de tempels
De machtige drieduizend meter hoge vulkaan Gunung Agung is al van verre te zien. Tijdens een uitbarsting in 1963 raakte de ‘moeder aller bergen’ haar top kwijt en is sindsdien honderd meter kleiner. De kale berg beklimmen is een hele uitdaging die beloond wordt met een geweldig uitzicht. Je kunt er ook met je fiets tegenop om vervolgens naar beneden te zeilen. Op de helling van de grote berg ligt op 100 meter het grootste tempelcomplex van Bali: Pura Besakih met zijn 23 tempels. Andere hindoe tempels die zeker een bezoek waard zijn: Tanah Lot (westkust), Luhur Ulu Watu (Sanur), Ulun Danu Bratan (Bratan meer) en Rambut Siwi (westkust).

Snorkelparadijs
Tropische vissen en wuivend koraal vind je op verschillende plekken in Bali. Padangbai, Candidasa, Amed en Tulamben zijn de favoriete duik- en snorkelplekken, allen gelegen aan de oostkust, aan de diepe straat van Lombok, precies op het breukvlak van twee continentale platen met een rijkdom aan vissen en koraal. Het iets verderop gelegen eiland Nusa Lembongan is ook een goede snorkelplek.

Surfplezier
Voor de beginners is Kuta de beste plek, Je kunt er alle surfmateriaal huren en kopen en hebt er makkelijke golven , al zit er soms ook wel een lastige tussen. Ulu Watu is de plek voor de serieuze surfers, met een strand dat alleen per brommer bereikbaar is. Luxe surfen kan ook: in Nusa Dua. Avonturiers kunnen terecht op Nusa Lembongan.






Nusa Tenggara: primitieve schoonheid

Lombok, Sumbawa, Sumba, Flores en Timor. De oude generatie kent de namenreeks van deze exotische eilanden nog uit het hoofd. Deze ‘zuidoostelijke’ eilanden zijn duidelijk anders, droger en armer. Maar elk eiland biedt een mooie mix van traditionele cultuur en natuur. Het ruige landschap en de verborgen baaitjes, overal is het net iets anders, maar telkens weer indrukwekkend mooi. Wie wat meer geld te besteden heeft kan per zeilboot de eilandjes een voor een bezoeken, voor anderen is het de veerboot of het vliegtuig.

Lombok: Rinjani vulkaanberg en de Sasak cultuur

In het noordelijke deel van het eiland ligt de machtige Rinjani, een vulkaan die uitdaagt om beklommen te worden. De tocht van drie dagen vergt echter wel de nodige voorbereiding. Vanaf een afstand de Rinjani bewonderen kan ook. want in Tetebatu en andere dorpen aan de voet van de berg valt genoeg te zien, met name veel pottenbakkers, wevers en bamboevlechters. Mooie traditionele Sasak dorpen vind je tot aan de zuidkust rond nog nauwelijks ontdekte Kuta met haar prachtige stranden.

Sumba: oercultuur van megalieten, paardrijden en weven
In Sumba lijkt de tijd stil te staan en wonen clans nog als vanouds in dorpen boven op de bergen in huizen met hoge daken. De bewoners dragen felgekleurde ikats, geweven sarongs. Ze begraven hun doden met veel animistische rituelen onder kanjers van op elkaar gestapelde stenen. Aan spectaculaire ceremonies is geen gebrek, zoals het oorlogsspel pasola waarbij mannen op paarden elkaar te lijf gaan met houten speren.

Komodo: vleesetende reuzen varaan
Draken, zo noemt de lokale vissersgemeenschap de 4 meter grote hagedissen die ze in opdracht van hun voorouders trouw geiten en herten blijven voeren. De Komodo draak vind je alleen op Komodo. Waarom is nog steeds een raadsel voor de wetenschap. Maar het was wel reden om het kleine eiland tussen Sumbawa en Flores als natuurgebied te beschermen.


Flores: vulkaan met de drie verkleurende meren
De Kelimutu is wel een heel bijzondere vulkaan: de vuurberg telt maar liefst drie meren, elk met een andere kleur water dat ook nog eens van tijd tot tijd verkleurt.. Turqoise, olijfgroen zwart, en dan weer blauw, roodbruin en lichtbruin. Waarschijnlijk komt dat door de mineralen in de kratermonden. De omgeving is ook de moeite waard, dus neem de tijd en daal te voet af naar Moni, zo’n drie uur lopen, halverwege Ende en Maumere.






Oost Indonesië: de grote ontdekkingstocht onder en boven water


Alles wat een beetje verder weg ligt, wordt op Java aangeduid als Oost Indonesië. Het zijn de oude buitengewesten, de specerijen eilanden van de Molukken, het oude Celebes en Papoea. Kalimanten hoort er eigenlijk niet bij, maar toch wel een beetje omdat het net zo’n onontgonnen ‘verweg’ eiland is als de rest. Voor de echte avonturiers dus, , want  het vergt wat meer organisatie, doorzettingsvermogen  en reistijd.

Banda eilanden, Molukken

Prachtig duiken en snorkelen, met de zeilboot verkennen, genieten van de azuurblauwe zee en van de oude kruidnagel plantages. In de koloniale tijd heeft Nederland het huidige New York opgegeven om in bezit te komen van de Banda eilanden en zo het monopolie te krijgen over de kruidnagelhandel.

Tanah Toraja, Midden Sulawesi
Een religieus buitenbeentje dat vooral bekend staat om haar begrafenis rituelen. Vroeger maakten mensen tau-tau poppen die ze buiten het graf plaatsen, nu ze tot het christendom zijn bekeerd, hebben ze gebroken met die animistische rituelen. Toch blijven ze enorme hoeveelheden buffels en varkens slachten om de overleden ziel een goede reis naar de hemel te gunnen. Een imposante maar bloederige ceremonie.  

Raja Empat, Papoea
De eilanden groep (610 in totaal) is door Conservation International uitgeroepen tot een van de rijkste onderwater paradijzen, waar het onlangs talrijke nieuwe vissoorten en koralen  heeft ontdekt, waaronder een wandelende haai. Op het land is de flora en fauna even overweldigend en wie geluk heeft kan zelfs een paradijsvogel spotten. De eilandgroep is te bereiken vanuit Sorong, maar wees voorbereid: de tocht erheen is al een waar avontuur. 

Baliem Vallei, Papoea
De verscholen vallei in het hart van Nieuw Guinea en haar bewoners ‘uit het stenen tijdperk’ zijn pas vlak voor de Tweede Wereldoorlog ‘ontdekt’. Woest uitziende Dani mannen met grote varkenstanden door hun neus en peniskokers vormen nu een toeristische attractie. De Dani wonen verspreid tegen de hellingen van de vallei in traditionele strohutten. Te voet rondtrekkend door het gebied kom je zo overal tegen, zwaarbeladen met knollen op weg naar de markt in Wamena.

Mahakam rivier, Oost Kalimanten
Een boottocht is de gewoonste zaak van de wereld in het uitgestrekte Kalimanten. De grote Mahakam rivier is een van de drukst bevaren waterwegen van het  oostelijk deel van het eiland, en de beste manier om kennis te maken met de traditionele Dayak cultuur en het regenwoud. Begin in Samarinda en hop per veer van nederzetting naar nederzetting tot aan de longhouses van Long Bagun. Vandaar uit gaat het verder per gemotoriseerde kano of te voet door het regenwoud, naar het hart van Borneo.



Hilde Janssen
Algemeen Dagblad - mei 2007



 



Orang-oetang



jakarta
Jakarta



rinjani
Rinjani - Lombok



varaan
Komodo varaan



bali
Bali




sulawesi
Sulawesi



lombok
Lombok



bali
Bali




























Uit & Thuis

Vliegbestemming
Indonesië telt verschillende internationale vliegvelden. Voor Sumatra vlieg op Medan of Padang. Voor Java is Jakarta het beste startpunt. Wie het hele eiland wil bereizen doet er goed aan af en toe een vliegtuig te nemen. Voor Bali vlieg op Denpasar. Dat is ook de dichtstbijzijnde internationale luchthaven voor de zuidoostelijke Nusa Tengarra eilandengroep. Vanuit Denpasar vliegen diverse nationale maatschappijen oostwaarts. De grote eilanden van Oost Indonesië hebben met uitzondering van Sulawesi (Makassar, Manado met Silk Air naar Singapore) geen internationale vliegverbindingen en zijn het best vanuit Jakarta, Surabaya of Bali bereikbaar.

Eten
Elke streek heeft zijn eigen keuken. Sumatra serveert pittige ‘Padang’,  Java houdt van een beetje zoet (palmsuiker, ketjap) gecombineerd met sambal, in Bali en oostelijk Indonesië met haar grotere hindoeïstische en christelijke bevolking staat vaker varkensvlees op de menukaart. Vraag naar de lokale specialiteit en de ‘oleh-oleh’, want elke zichzelf respecterende plaats heeft haar eigen ‘eet-souvenir’.

Reisseizoen

De beste tijd is de droge tijd tussen mei en oktober. Ook dan valt wel eens een tropische bui, maar de wegen blijven tenminste goed begaanbaar.

Visa

Visa zijn tegenwoordig ook bij aankomst op de luchthaven verkrijgbaar voor 25 dollar voor een maand (ter plekke te verlengen met maximaal een maand).


Meer informatie:  
www.indonesia-tourism.com
; www.my-indonesia.info; www.indecon.or.id (ecotoerisme)